HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

3D nyomtatáspiac a Google Trends alapján

ferenck 2015.01.21. 11:30

A 3DPrints.com utánanézett, hogy a Google Trends alapján milyen mozgások jellemzik a mostani 3D nyomtatópiacot. Az eredményeket óvatosan kell kezelni, hiba lenne túlzó következtetéseket levonni belőlük, de mindezek ellenére érdemes odafigyelni rájuk.

A következőket állapították meg.

A fogyasztói piacot célszerű a nyomtatószálak mutatói alapján megközelíteni, például, hányszor kerestek rá a „3d printer filament” kifejezésre. 12 hónap alatt durván megsokszorozódott ez a szám, ami azért is figyelemreméltó, mert két éve szinte még senki nem kutakodott utána.

De melyik szál, PLA vagy ABS? 2012-ben és 2013 elején óriási volt a verseny, de 2013 óta egyértelműen a PLA a keresettebb. Egyedi szálak tekintetében pedig NinjaFlex, ColorFabb, Filaflex a sorrend.

googletrends.jpg

Nyomtatók közül pedig toronymagasan a MakerBot uralja a konzumer szegmenst. Az utóbbi hónapokban szépen jön fel az Ultimaker, de annyira nem, hogy veszélyeztesse a MakerBotot. A Formlabs és LulzBot szintén komoly versenyt vív egymással, az előbbi tűnik befutónak. (A Cube-ról semmit nem árul el a Google Trends, talán azért, mert keresőbe beütve kevesen gondolhatnak 3D nyomtatásra.)

Cégek közül vezet a 3D Systems, nyomában a Stratasys, de mindkettő népszerűsége csökkent. Annyira viszont nem, hogy a voxeljet vagy az ExOne bármelyiket veszélyeztesse.

Technológia kategóriában hosszú hármas verseny után kb. egy éve megugrott a sztereolitográfia (SLA), sokáig fej fej mellett volt az FDM (pontosabban FDM/FFF) és az SLS, utóbbi hónapokban viszont az előbbi stabilan rávert az utóbbira, és második. Úgy tűnik, egyelőre szinte senkit nem érdekel az EBM (electron beam melting).

Címkék: trendek sztereolitográfia MakerBot Stratasys nyomtatóanyagok 3D Systems

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr547092515

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása