HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Elektronikus hulladékból építenek nyomtatókat Tanzániában

ferenck 2015.01.19. 08:30

Három éve készítettek egy előrejelzést, és azt állt benne, hogy Tanzánia csak számítógépekből évi 9500 tonna elektronikus hulladékot fog generálni.

A Föld más részeihez hasonlóan, a kelet-afrikai országban is egyre gyakrabban merül fel a kérdés, hogy hogyan lehetne hasznosítani a gigantikus mennyiségű hulladékot, e-szemetet. Finn és helyi szakértők innovatív megoldást találtak ki rá: ne egyszerű, hanem tárgyakat készítő tárgyakat – 3D nyomtatókat – hozzanak létre belőle, amelyekből tanzániai maker- és techközösségek, rajtuk keresztül pedig az egész ország profitálhat.

tanzania1.jpg

A legnagyobb probléma, hogy alapanyag van, infrastruktúra viszont nincs Tanzániában.

A kezdeményezés a finn segítséggel futó Tanzict információs társadalom és ICT infrastruktúra-fejlesztési program része, amely ezt a kérdést is hivatott megoldani. A programhoz kapcsolódik egy helyi innovációs agytröszt, a korábban szoftverben utazó Buni Hub: Fablabot akarnak alapítani, ahol makerek és hardverfejlesztők dolgozhatnának 3D nyomtatókkal, rendezhetnének workshopokat. A printereket viszont vagy meg kell venni, vagy kapnak valahonnan, vagy maguk gyártják őket. Mivel a Buni Hub innovátorai értenek modern fogyasztói elektronikai eszközök tervezéséhez, elkészítéséhez, a harmadik opció mellett döntöttek.

tanzania2.jpg

Itt jött képbe az e-szemét, mint a gyártási költséget csökkentő és környezetbarát megoldás. A projekt komoly váltás az agytrösztnél: szoftver mellett már hardverrel is foglalkoznak, egy-két év múlva ipari méretű gyártásig juthatnak, amivel munkahelyeket teremtenek, és hozzájárulnak az ország gazdasági felzárkózásához.

Finnország hároméves tanzániai fejlesztési terve az infokommunikációs szektor mellett a mezőgazdaságra, földhasználatra és a kormányzati adminisztrációra is kiterjed.

Címkék: újrahasznosítás környezetbarát technológiák innovátorok Afrika FabLab

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr917086073

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása