HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Premier: nyomtatott magyar repülőmodell sikeres tesztje

ferenck 2015.01.12. 08:30

Január 3-án premierre került sor a Keszthelyhez közeli Cserszegtomajon: a helyi modellreptéren – elsőként Magyarországon – sikeresen szállt fel és repült a Süli Tamás által jelentős részben 3D nyomtatott alkatrészekből álló gép, pontosabban a prototípus.

mrepulo3_1.jpg

Süli tíz éve foglalkozik repülőmodellezéssel, és mivel érdekli a technológia, illetve személyes tapasztalatot is akar szerezni, tavasszal vett egy Velleman K8200-as 3D nyomtatót. Október elején döntötte el, hogy a két hobbit összekapcsolja, aztán három hónap alatt jutott el a sikeres tesztrepülésig. Sketchup-pal tervez, a printer gyári beállításait nem változtatta meg.

A tervezéshez az online talált módszerektől eltérő utat választott.

mrepulo1.jpg

„Vagy egyben nyomtattak szekciókat, vagy a felületet is nyomtatták. Az elsőt a nyomtatóm (és jómagam) képességei és a kisebb rugalmasság miatt vetettem el. Ehhez ugyanis kész tervek kellenek, utólag nehéznek gondoltam a módosítást, kiegészítést. A felületek nyomtatását a várható tömeg és a felületi minőség miatt találtam problémásnak. Így maradt a hibrid megoldás, azaz szinte sík alkatrészek nyomtatása, majd ragasztása, kiegészítve balsa lapokkal, ahol a felület formája, illetve felülete így könnyebben elérhető. Ilyen a szárny belépő éle és első harmada. Amennyiben végleges lesz a terv, valószínűleg átállok a nagyobb darabok egyben történő nyomtatására” – írja a tervező. Sokat kísérletezett a szárny bordáival is, és a jelenlegi megoldást sem tartja véglegesnek. A törzsnél szintén komoly áttervezésen gondolkozik. Lesz mit kijavítania a második változatnál.

mrepulo2.jpg

A repüléssel kapcsolatban egy viccet idéz: „sikeres leszállás az, ha saját lábadon hagyod el a gépet. A pompás leszállás az, ha a gépet még egyszer lehet használni. Mivel a gép egyben maradt ez pompás leszállás volt.”

A gép teljes tömege mintegy 650 gramm lett, amelyből kb. 300 3D nyomtatott PLA-alkatrész, míg a többi (motor, szabályozó, akkumulátor, szervók, LED-es fények stb.) értelemszerűen nem.

Címkék: repülő repülőmodell PLA

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr677061549

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása