HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Nyomtatott kiegészítővel jobban takarítanak a robotok

ferenck 2014.10.02. 08:30

A robottervezés egyik legnehezebb feladata emberi képességek és az érzékelés gépekre való átruházása. Úgy fogunk meg problémamentesen (gondosan és biztonságosan) tárgyakat, hogy közben egy pillanatig sem gondolkozunk el rajta. Egy robotnak cseppet sem ilyen egyszerű, és pont ezért nagyon idő- és munkaigényes megfelelő rendszereket fejleszteni. Elvileg látnia kell, fel kell ismernie, majd meg kell markolnia az adott tárgyat.

griple2.jpg

A Washington Egyetem (Seattle) Emberközpontú Robotika Laboratóriumának két kutatója, Zhe Xu és Maya Cakmak egyszerű 3D nyomtatott eszközzel igyekeznek megoldani a problémát. A „robotbarát” eszközt tárgyak megfogására találták ki. További előnye, hogy olcsó, tartós, könnyű előállítani és kezelni.

Fejlesztésük, a Markoló különféle háztartási eszközökre (seprűre, kefére, ecsetre stb.) szerelhető nyomtatott műanyag-adapter. Tárgyak megfogásában, biztos kézbentartásában és használatában segít gépeket. A takarítórobotok elterjedésével egyre nagyobb szükség lehet rá.

griple1.jpg

Az adaptert többször tesztelték, a PR2 nevű robot volt a tesztalany. Korábban 86 százalékosan teljesített, a Markolóval szinte hibátlanul, 99 százalékban végzi jól a munkát. A fogás mellett tárgyfelismeréssel bővítenék repertoárját – valamilyen címke, például QR-kód használatával alkalmasint a fogkefét és a vécékefét is meg tudja majd különböztetni egymástól.

Címkék: robot

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr946750885

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása