HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Nyomtatott figurák élethű hajjal

ferenck 2014.08.13. 08:30

Egyre több portré, arcszobrocska, MiniMe készül 3D nyomtatással, utóbbi az egyik legnépszerűbb alkalmazás, szolgáltatás. Arcszkennelés után jön a 3D modell, majd a printelés. A portrék minősége folyamatosan javul, megmaradnak az egyedi vonások, a szobor valóban minket ábrázol, bárki ránkismer. A technológiának azonban van egy korlátja – nem lehet vele megörökíteni az adott személyr jellegzetes hajstílusát. Pedig a haj is majdnem ugyanolyan fontos megkülönböztető jegy, mint az arcvonások. Eddig vagy valami nagyon hasonlóval, vagy sablonok használatával próbálkoztak.

A zürichi Disney Research és a Zaragoza Egyetem kutatói kidolgoztak egy módszert, amellyel az illető egyedi hajstílusa is ábrázolható. Híres szobrok, például Michelangelo Dávidja ihlette meg őket.

disney-3d-printing-hair-3.png

Elvont geometriai részletekre és az azokkal koherens színstilizációra is „ügyelő” speciális algoritmust fejlesztettek hozzá. A modell fejéről készített több színes képpel kezdi, majd a hajfelület geometriáját dolgozza ki. Ezt követően hozzáadja a színre vonatkozó információkat. Utána jön a stilizáció, ami egyrészt csak annyira részletes, amennyire egy miniatűr modellnél kell, másrészt viszont épp elég részletes ahhoz, hogy a szobrocska egyedi hajstílusunkat örökítse meg.

A bemutatón több személy hajstílusát sikerült megjeleníteni, közülük kettőt négy különféle hajjal szkenneltek le. Mindegyiket felismerték, beazonosították. Az algoritmus egyébként az arcszőrzet ábrázolását is lehetővé teszi.

Címkék: haj Disney miniatürizáció 3D szkennelés MiniMe

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr576598733

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása