HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

3D bionyomtatásba invesztál a U.S. Army

ferenck 2014.08.01. 08:30

Az amerikai hadsereg a regeneráló medicinába és a 3D bionyomtatásba fektet komoly összegeket. A technológiát sebesült katonák gyógykezelésénél használnák, bőrsejteket printelnének a betegen.

Az elmúlt tíz évben égés okozta a csatatéri áldozatok 10-30 százalékát. A testpáncélok és harci járművek fejlődésével párhuzamosan – és paradox módon – a végtagokat, fejet gyakrabban érik súlyos sebesülések, égések. Egyre nagyobb a valóban hatékony gyógykezelés iránti igény. A hadsereg intézetet is alapított erre a célra (AFIRM – Armed Forces Institute of Regenerative Medicine) , ahol bőrgyógyászattal, emberi sejtek, szövetek és szervek regenerálásával foglalkoznak.

seb1.jpg

Itt jön képbe a 3D bionyomtatás. Az elképzelés szerint a gyógyítási folyamat a következőképpen megy végbe: a kutatók a seb, égési sérülés szkennelésével kezdik, majd 3D (tér)képet készítenek róla. Tintasugaras nyomtatóhoz hasonló eszközt kétféle egészséges bőrsejttel töltenek fel, a számítógép pedig kijelöli, hogy hol kell kezdeni a printelést, melyik sejttípust hol kell használni. A gép mindegyik sejtek hajszálpontosan oda helyezi, ahova kell. A sejtek növekednek, idővel új bőrt képeznek.

Az eddigi kutatások bizakodásra adnak okot. Mivel minden sebesülés más, nagyon fontos, hogy a technológia eleget tegyen az egyedi követelményeknek, méretezhető, személyenként módosítható legyen.

seb2.jpg

Az AFIRM szervek, végtagok, érrendszer, összetett szövetek nyomtatási lehetőségeit szintén tanulmányozza.

Címkék: orvosi hadügy bioprinting bioprinter

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr766501317

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

FurryParadise · http://furryanimations.blogspot.com/ 2014.08.01. 22:50:43

Okos dolgok ezek, remélem hogy átkerülnek a mindennapi életbe is sok embernek megkönnyítenék a helyzetét
süti beállítások módosítása