HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

BMW, 3D nyomtatás és maszáj kultúra

ferenck 2014.07.30. 19:42

A maszájok Kelet-Afrika legismertebb etnikai csoportja, mintegy 1-1,5 millióan vannak, Kenya déli síkságain és Tanzánia északi részén, általában a nagy nemzeti parkokhoz (Ngorongoro, Szerengeti) közel élnek. Félnomád életmódot folytatnak, öltözékük és a szokásaik is különlegesek.

De mi közük a BMW-hez és a 3D nyomtatáshoz?

maszaj1.jpg

Annyi, hogy Erik Melldahl, svéd designer gyönyörű konceptautót tervezett a BMW-nek. A Maasaica nevű járművet a Szerengeti közelében 3D nyomtatással lebomló (biodegradable) anyagokból, részben hagyományos kézműves módszerekkel készítették. A tervező elmondta, hogy egyrészt a maszáj kultúra, másrészt az új gyártótechnológiák ihlették meg.

maszaj2.jpg

Az autó vázát 3D nyomtatással feljavított speciális gomba és fű – 100 százalékban lebomló – kompozitjából hozták létre. A kompozit sajátossága, hogy csak pár napig lehet termeszteni. Mivel Afrika e részén nagyon gyakori a vízhiány, a jármű felülete egy membrán, amely az éjszakai ködből kinyert folyadékkal teszi környezetbaráttá a Maasaicát. Olyannyira, hogy a közeli falvaknak is tud vizet gyűjteni. A napelemek pedig a Napból gyűjtik az energiát, ami épp elég a rendeltetésszerű használathoz. A kerekeket úgy oldották meg, hogy oroszlánnyomot hagynak maguk után, nem „piszkálnak bele” a természetbe.

maszaj3.jpg

Az autó kapcsolatban fog állni a BMW által fejlesztett számítási felhővel, azon keresztül figyelhető a gyártás, eladás, a jármű teljes életciklusa, és az is, hogy használatának ne legyenek negatív környezeti és társadalmi hatásai.

Címkék: autó környezetbarát technológiák Afrika bioanyagok

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr896514571

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása