HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

„Ujjolvasó” segíti a gyengén látókat

ferenck 2014.07.22. 08:30

Az MIT Médialaboratórium Fluid Interfészek Kutatócsoportja nyomtatott audió olvasószerkezetet fejleszt. A mutatóujjra erősített „Ujjolvasó” (FingerReader) gyengén látóknak segít valósidejű olvasásban. Papírral, számítógépes monitorral és más kijelzőkkel is működik, érintőképernyőre viszont még nem optimalizálták.

Az eszközbe apró kamerát integráltak. A kamera szkenneli le a szöveget, a felhasználónak mindössze annyit kell tennie, hogy mutatóujjával az olvasni kívánt sorra bök. Az ujj mozgását a szavakat azonosító és az információt feldolgozó speciális szoftver követi. A szöveget szintetizált hang olvassa fel. A program rezgéssel jelzi az olvasni óhajtott rész elejét és végét, illetve, ha ujjunk „elkalandozott” valamerre.

ujjolvaso1.jpg

„Ujjheggyel olvasni sokkal rugalmasabb és közvetlenebb bármilyen más megoldásnál” – jelentette ki Pattie Maes, a kutatócsoport alapítója (aki az 1990-es években az ágenstechnológia egyik élharcosa volt).

A szoftvert három éven keresztül fejlesztették, rengeteget kísérleteztek vele, sokszor tesztelték, és dolgozták át a tesztalanyok visszajelzései alapján. A fejlesztést vezető Roy Shilkrot szerint távol vannak még a forgalmazástól, az „Ujjolvasó” mobil- és okostelefonokon rosszul teljesít. Nem meglepő, hogy sok baja van az érintőképernyőkkel: mihelyst megérintjük a kijelzőt, a szöveg elmozdul, megváltozik, a szoftver nem tud mit kezdeni a változásokkal. Egyelőre az érintőképernyő-funkció kikapcsolása a megoldás, ami nyilvánvalóan nem optimális.

ujjolvaso2.jpg

Shilkrot nem jósolgat – fogalma sincs arról, hogy eszközükből mikor lesz termék, és mennyibe fog kerülni.

Címkék: szoftver szemüveg MIT

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr606485319

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása