HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

3D nyomtatás segítségével távolítottak el rákos daganatot egy ötéves kisfiú szervezetéből

ferenck 2014.07.10. 08:30

A barcelonai Sant Joan de Déu kórház sebészei rendkívül bonyolult műtéttel távolítottak el rákos daganatot egy ötéves kisfiú szervezetéből. A kisfiút az egyik leggyakoribb és legagresszívebb gyerekkori rákkal, az idegrendszer valamelyik területén kialakuló neuroblasztómával diagnosztizálták. A tumor sebészeti eltávolításával, valamint kemo- és/vagy radióterápiával kezelik.

Az eltávolítás azért nagyon nehéz, mert a daganat körül rengeteg az ér, köztük az artériához tartozó nagy erek is, azaz a sebésznek extrém pontossággal kell dolgoznia, máskülönben a beteg életét veszélyeztető kárt okozhat az artériában.

tumor1.jpg

Az orvosok kétszer próbálkoztak a műtéttel, de nem fértek hozzá a daganathoz, ráadásul a rák a gyomorra is áttevődött. Ekkor határozták el, hogy valami teljesen újjal próbálkoznak.

Ilyen esetekben nagyon fontos az operáció előzetes tesztelése. A Katalónia Műszaki Egyetemmel közösen elkészítették a tumor hajszálpontos 3D nyomtatott másolatát. Több anyaggal dolgozó (multi-material) printert használtak hozzá, a betegség által érintett ereket és testrészeket kemény, a daganatot áttetsző lágy műgyantából nyomtatták ki. Tumor nélküli prototípust is csináltak, hogy az eredményt jobban vizualizálhassák.

A tesztet tíz nappal a műtét előtt végezték el. A nyomtatott tumor lehetővé tette, hogy előzetesen megtudják, hogyan távolítható el legeredményesebben, más szövetek megrongálása nélkül a daganat. A nyomtatott másolat a valódi operációra történő felkészülés (gyakorlás és ismétlés) mellett a műtét időtartamának lerövidítésében is segített.

tumor2.jpg

„Ezeket a technikákat sokszor használták már csontokkal vagy például az állkapoccsal, puha szövetekből álló testrészekkel viszont még soha” – nyilatkozta Kravel Lucas, az egyik sebészorvos.

Az operáció jól sikerült, az orvosok szerint a kisfiú teljesen fel fog épülni, és nem lesz szükség több műtétre.

Címkék: orvosi műgyanta multimaterial multi-material

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr496471031

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása