HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Építkező robotok

ferenck 2014.06.19. 11:30

3D nyomtatókkal bonyolult geometriájú tárgyak hozhatók létre, viszont a gépek mérete egyelőre korlátozó tényező. Ha házat akarnánk printelni, hatalmas printer kellene hozzá.

epito1.JPG

A barcelonai Institute for Advanced Architecture of Catalonia (IAAC) kutatói a méretkorlátokon akarnak változtatni. Robotikát és 3D nyomtatást kombinálták össze – három mobilrobotból álló rendszert fejlesztettek, amelyek saját méretüknél sokkal nagyobb tárgyakat is tudnak nyomtatni. Mindhárom gépet különböző, az építkezés egymást követő szakaszaihoz kapcsolódó feladatokra tervezték. Természetesen egymással szinkronban, együtt dolgoznak és nyomtatnak ki nagyobb szerkezeteket.

epito2.jpg

A Minibuilders (Miniépítők) rendszer első gépe, az „Alaprobot” lerakja a szerkezet alapjait, 20 réteget a nyomtatóanyagból. Szenzorai segítik az előre meghatározott útvonal betartásában. Mivel körpályán, spirálisan dolgozik, aktuátorai lehetővé teszik a fúvóka folyamatos pontos pozicionálását, amit így szakaszonként csak egyszer kell felfelé mozgatni.

epito3.jpgepito4.jpg

Ha az alapok készek, jön a további rétegeket elhelyező, hibákat kijavító, lényegében „építkező” Markolórobot.” A munkát a „Vákuumrobot” fejezi be: ő szilárdítja meg a falakat és a tetőt.

epito5.jpg

A robotrendszerrel akármekkora szerkezetek építhetők, a nyomtatóanyag lehet az egyetlen korlátozó tényező. A fejlesztők hét hónapja dolgoznak a projekten, és még távolról sem fejezték be. A Minibuilders jellegzetes work in progress.

Címkék: robot építészet épületnyomtatás innovátorok

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr466352187

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása