HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Gyógyszernyomtatás – sci-fi vagy valóság?

ferenck 2014.04.24. 08:30

A 3D nyomtatás olyan területeket is átalakíthat, mint például a gyógyszergyártás. Könnyen lehet, hogy hamarabb, mint gondolnánk. Calvin Yu-Chian Chen, tajvani kutató a molekuláris szinten működő gyógyszernyomtató és a vegyületek, keverékek egyetlen lépésben történő printelési lehetőségeiről elmélkedett az áprilisi ScienceDirect-ben megjelent írásában. Szerinte húsz éven belül kivitelezhető lesz a technológia, a printer működő prototípusát pedig öt éven belülre ígéri. (A DrugPrinter szóösszetétel első tagja gyógyszerekre és nem drogokra vonatkozik.)

gyogyszer1.jpg

DrugPrinter

A nyomtató négy részből állna. A tároló három további alrészre oszlana, az elemek elkülönítése az atomok tulajdonságai alapján történne: fémek, átmenetifémek és a nem fémes anyagok. A második rész az atomok továbbítását biztosító vezeték lenne. A harmadik részben lézerrel, speciális fúvókákkal vagy plazmával lehetne kivitelezni az atomok pontos pozicionálását. Mozgatásukat és kontrollálásukat a három másik módszernél sokkal drágább optikai csipeszek is elvégezhetnék. A negyedik rész a tényleges gyártást, keverékek és vegyületeket, nanoméretű anyagokat előállító pici reaktorokból állna. Vegyi összetételüket, szerkezetüket számítógép dolgozná ki.

A nagymennyiségű adat kezeléséhez Chen és kutatótársai létrehozták a világ első felhőszámítás-alapú „intelligens” gyógyszer-monitorozó rendszerét, az iScreent és egy webszervert, amelyen keresztül a felhasználók feltölthetik az óhajtott vegyületkompozíciókat és rögtön rá is kereshetnek a kémiai reakciókra. A rendszer a számítási felhőn (cloud computing) keresztül gyűjti össze az adatokat.

gyogyszer2.jpg

Nanotechnológia újradefiniálva

Az ötlet nagyon érdekes, de a tanulmány több ponton is homályos, a szerző nem részletezi, hogy a sokféle molekula valójában hogyan is kapcsolható össze egymással. Egyáltalán nem biztos, hogy a leírtak valóban kivitelezhetők.

Chen kutatásaihoz kapcsolódnak a Glasgowi Egyetemen tanító Lee Cronin professzor munkái, aki 2012-ben jelentette be, hogy elkészült egy anyagokat, vegyületeket molekuláris szinten „összeszerelő” 3D nyomtató (chemputer) prototípusával. A gép alapvető kémiai reakciók kivitelezésére és az így keletkezett matériák nyomtatására programozható.

Cronin elképzelése szerint a felhasználó digitális receptjeivel „bemegy” egy online gyógyszertárba, ahol megvásárolja a tervet és az előre gyártott biztonságos csomagolásban kapható (és kipostázható) nyomtatóanyagot (az adott vegyületeket). A gyógyszert speciális szoftver segítségével, otthoni 3D molekuláris nyomtatón printeli ki.

„Ha beválik, azzá definiálja újra a nanotechnológiát, aminek lennie kellene” – nyilatkozta Cronin.

Címkék: sci-fi gyógyszeripar innovátorok

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr676072390

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása