HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Működő szív zsírsejtekből?

ferenck 2014.04.11. 08:30

A Louisville Egyetem (Kentucky állam) kutatói egy beteg szívének pontos másolatát akarják 3D nyomtatással létrehozni az illető zsírsejtjeiből. A szervet a „biológiai” (biological) és „mesterséges” (artificial) szavakat összevonva bioficial szívnek nevezik.

A programot vezető sejtbiológus, Stuart Williams szerint a kivitelezés könnyebb, mint gondolnánk: „a szív az egyik legkönnyebben, ha nem a legkönnyebben nyomtatható szerv és szövet. Az ok egyszerű: olyan sejtekből áll, amelyeknek valójában csak egy funkciójuk van, mégpedig az, hogy ritmikus összehúzódásokkal pumpálják a vért a vérkeringésben.”

sziv1_2.jpg

A gélt és élő sejteket használó nyomtató fokozatosan dolgozza ki a szerv alakját. A sejteket egy gépben tisztítják meg, majd a lépésről lépésre történő printelés következik. Együtt növekednek és formálnak szövetet.

Eddig szívbillentyűket és parányi vénákat nyomtattak, de más módszerekkel más részeket is képesek létrehozni. Az apró véredényeket sikeresen tesztelték egereken és más kisállatokon.

Williams bizakodik, hogy három-öt éven belül a nyomtatott részekből teljes szívet tudnak „összeszerelni”, majd – ha minden a tervek szerint megy – tíz éven belül élő embereken (valószínűleg mesterséges szív beültetésére alkalmatlan súlyos betegeken) le is tesztelik.

sziv2_1.jpg

A legnagyobb kihívást az jelenti, hogy a sejtek együttesen is úgy működjenek, mint egy egészséges szívben, és hogy a nyomtatás után életben tartsák a gyártott szöveteket. Megfelelő oxigénhez kell jutniuk mindaddig, amíg beintegrálódnak az emberi szervezetbe.

Címkék: orvosi

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr456011857

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása