HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

3D nyomtatás szabadalmak, 1990-2014

ferenck 2014.03.25. 08:30

A szoftvertermékek fejlesztésével, szabadalmaztatásával foglalkozó Gridlogics 44 oldalas beszámolót tett közzé a 3D nyomtatással kapcsolatos 1990 és 2014 közötti szabadalmi fejleményekről.

patent1_2.jpg

2000 óta ugrásszerűen megnőtt a szabadalmak száma. A legtöbb kérelmet (ebben a sorrendben) a 3D Systems, a Stratasys, az MIT, a HP és a Hitachi adta be. A 2635-ből 946-ot az Egyesült Államok, 498-at Japán, 452-t Kanada jegyez. A feltaláló James F. Bredt nevéhez fűződő 21 három intézmény, az MIT, a 3D Systems és a Z Corp között oszlik meg.

A Stratasys és a második Materialise az FDM (ráolvasztásos) technológiában vezetik a mezőnyt. Az FDM mellett a sztereolitográfia tölt be meghatározó szerepet a két vállalatnál. A beszámolóból az is kiderül, hogy a Stratasys többet foglalkozik CNC (computer numerical control) gépekkel, mint a 3D Systems és a Materialise.

patent2_1.jpg

Az anyagokat illetően, a ma már a Stratasys részét képező Objet a fotopolimerek terén nagyon aktív, míg a 15-ös listán szereplő két felsőoktatási intézmény, az MIT és az (amerikai) Északnyugati Egyetem tevékenysége több anyag között oszlik meg.

patent3_1.jpg

A leggyakrabban kutatott alkalmazási terület a szövettervezés, a védelmi és légjármű-ipari szabadalmaknál pedig nem meglepő módon a Boeing a listavezető. A 3D Systems leginkább a szövettervezésre összpontosít, elsősorban alumíniummal és epoxigyantával dolgoznak. Az inkább mechanikai alkalmazásokra fókuszáló Stratasys főként hőre lágyuló (termoplasztikus) anyagokat használ. A Materialize-nál az orvosi alkalmazások játszanak meghatározó szerepet.

Az anyagok zömét sztereolitográfiával nyomtatják, a szelektív lézeres szinterezés leginkább kerámiák és fémek printelésénél hasznosul.

Címkék: trendek szabadalom Stratasys nyomtatóanyagok 3D Systems

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr225877243

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása