HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Piaci trendek

ferenck 2014.01.24. 08:30

Egyre komplexebbek lesznek a 3D nyomtatáspiac befektetői stratégiai, több az európai szereplő, az öreg kontinens pozíciói különösen a fémnyomtatásban erősek. A befektetőknek elsősorban három témára célszerű figyelni: az ellátási lánc összetettségére, a „szolgáltató irodák” (service bureaus) üzleti modelljeire, a fémnyomtatás növekvő jelentőségére és e növekedés mozgatórúgóira.

verseny2.jpg

Az ökoszisztéma

A 3D Systems (DDD) különféle felvásárlásaival (a fémprinter Phenix Systems, szoftvergyártók) komoly nyomást gyakorol a többi meghatározó vállalatra (Stratasys, Arcam stb.). A DDD egyébként értékesítési stratégiát is váltott: régebben 10-20 százalék diszkonttal kínáltak árukat a Stratasysnek (SSYS), de 2013-ban változtattak ezen. Könnyen lehet, hogy a szintén keményen nyomuló SSYS felvásárlásai miatt – 2012-ben egyesültek az Objet-tel, 2013-ban övék lett a MakerBot, idén pedig a fémszektorban várhatók akvizíciók.

A lényegében fémnyomtatással foglalkozó svéd Arcam is terjeszkedik. Hamarosan megszerzik az AP&C fémpor-beszállítót, és elképzelhető, hogy az orvosi és repülőipari piacra dolgozó DiSanto Technology is célkeresztjükbe kerül.

Egy biztos: amelyik cég jobban, teljes egészében átlátja az additív gyártás komplex ökoszisztémáját, ellátási láncát, komoly előnyre tehet szert az egyre élesebb versenyben.

verseny1.jpg

Szolgáltatások

A szolgáltató-irodák eredetileg a prototípuskészítésnél használt SLA (sztereolitográfia) és FDM gépekre összpontosítottak, az utóbbi időben viszont bővült a választékuk, más folyamatokkal, például közvetlen metál lézer szinterezéssel (DMLS) is foglalkoznak. A DDD és az SSYS egyaránt komoly bevételt generál ezen a területen, előbbi a Quickparts, utóbbi a Redeye jóvoltából.

2014 változásokat hoz, például több szolgáltató-iroda lép ki a tőzsdére. A piacvezető – DDD és SSYS gépekkel is dolgozó – Solid Concepts tovább bővíti portfolióját, akárcsak a szoftverfejlesztéssel is foglalkozó, Leuven (Belgium) székhelyű Materialise. A Shapeways IP-védelmen alapuló zárt modellje, a felhasználó rendelkezésére bocsátott tervezőeszközök, és az a tendencia, hogy a bevett áraknál olcsóbban kezdik kínálni szolgáltatásaikat, egyaránt erősítik a cég pozícióját. A fémnyomtatásban fontos szerepet játszó, kevésbé ismert német Citim pedig az Egyesült Államok felé terjeszkedik.

verseny3.jpg

Fémnyomtatás

A fémnyomtatást meghatározza, hogy s legnagyobb gépgyártó, a német EOS, valamint az Arcam európai cégek. A DDD és az SSYS is inkább felvásárlásokkal, mint saját fejlesztésekkel próbál versenyezni a szektorban. Kérdés, hogy a Mitsubishi mennyire sikeresen tudja értékesíteni Észak-Amerikában a Lumex Avance-25 printert.  

Nagyon valószínű, hogy idén is a titánpor lesz a „sláger.”

Címkék: gazdaság titán szolgáltatások Stratasys fémnyomtatás Shapeways 3D Systems Materialise Arcam

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr445728438

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása