HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Lejáró szabadalmak

ferenck 2014.01.17. 11:30

A harmincéves 3D nyomtatótechnológia napjainkban válik mainstreammé. Viszont a valóban bámulatos növekedés ellenére sem terjed annyira, mint ahogy a benne rejlő potenciál indokolná. Milyen tényezők lassítják, hátráltatják a folyamatot?

 Áldás, átok vagy egyik sem?

A válasz összetett, egyesek a technológiában, lassú nyomtatókban, kevés nyomtatóanyagban látják a problémát. Mások viszont egyértelműen a szellemi jogok védelmét és a szabadalmakat támadják.

A nagy cégek egyetérteni látszanak abban, hogy a korlátozott szabadalmi monopólium elősegíti az innovációt és a versenyt. A hagyományos közvélekedés és az Egyesült Államok alkotmánya szerint is.

Csakhogy egyre többen kérdőjelezik meg ezt a nézetet. A 3D nyomtatásban a szabadalmak inkább gátolják, mint erősítik az innovációt, sok vállalat fél a jogi procedúráktól, és kevesebb pénzt fektet kutatásfejlesztésbe – vallják. A kisebb verseny miatt az árak lassabban esnek, kevés a relatíve olcsó termék, nehezebben boldogulnak az új szereplők. A helyzetet bonyolítja, hogy 2000 óta elképesztő mennyiségű 3D nyomtatáshoz kapcsolódó szabadalom nyert oltalmat.

szabadalom2.jpg

Egy szabadalmi per  

A Formlabs a Kickstarteren 2012-ben közel hárommillió dollárt gyűjtött össze az alacsony árfekvésű Form 1 (http://formlabs.com/products/our-printer) fejlesztésére. Crowdfunding kampányukat azzal indokolták, hogy akkoriban nem létezett professzionális elvárásokat kielégítő olcsó 3D nyomtató. Végül sikerrel jártak, és bebizonyították: nagyobb tömegekhez is eljuttatható a prémiumkategóriás technológia.

2012 novemberében egy sztereolitográfiai módszer (2014. január 28-án lejáró) szabadalmára, két pont megsértésére hivatkozva, a 3D Systems pert indított a Formlabs és a Kickstarter ellen. A keresletet 2013. november 8-án megszüntették, viszont a 3D Systems még aznap nyolc másik szabadalom megsértésével támadta a Formlabs-t.

szabadalom3.jpg

Olcsóbb lesz a sztereolitográfia?

A pereskedés és több tavalyi elemzés következtében „slágertéma” lett a lejáró szabadalmak kérdése.

A 3D printing korai időszakából valók közül egyébként is sok lejárt már, ami például jól érzékelhető több FDM-gép mai árában. Könnyen elképzelhető, hogy a sztereolitográfiával kapcsolatos szabadalmak elévülése után is hasonló áresés lesz.  

Ráadásul az utóbbi és a következő hónapokban több „kulcsfontosságú” – például alaptechnológiákat érintő – szabadalmi védelem lesz a múlté. Eközben persze újabbak nyernek oltalmat, cégek folyamatosan igyekeznek szabadalmaztatni eljárásokat stb. (És az úgynevezett „szabadalmi trollokról” még nem is beszéltünk.)

A szakmai közvélemény egy része nagyon bizakodik. „Robbanni fog a piac” szerintük.

szabadalom1.jpg

2014-ben tizenegy fontos 3D printing szabadalom jár le

2013. október 29-én egy sztereolitográfiai eljárás és berendezés, december 14-én egy Stratasys gyártómódszer szabadalma járt le (szilárd tárgyak rétegről rétegre történő előállítására vonatkozott).

Január 28-án a DTM Corporation szelektív szinterezéssel tárgyrészeket gyártó berendezésének a szabadalma, március 11-én további három sztereolitográfiai módszeré lesz a múlté; az egyiket a Stratasys jegyzi.

Június 2-án egy FDM-eljárás (Stratasys), 10-én a „3D objektumok lapokkal történő építésének módszere”, 17-én 3D részek porból való előállításának egyik metódusa (DTM Corporation), 27-én a 3D Systems egyik (polimerizációs) sztereolitográfiai folyamata veszíti el a szabadalmi védelmet. Július 29-én még egy sztereolitográfiai eljárás, október 19-én Jerry Zucker két módszere és berendezése jut ugyanerre a sorsra.

Címkék: szabályozás szabadalom sztereolitográfia Stratasys FDM 3D Systems

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr465718111

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása