HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Open source nyomtatók versengenek óriáscégekkel

ferenck 2013.11.08. 08:30

A tavasszal Amszterdam indult 3D Hubs lényege 3D nyomtatók világméretű hálózatának kiépítése: gépkapacitások megosztása, helyi csomópontok létrehozása. Tervezők feltölthetik munkáikat a webalapú platformra, interaktív térképen kiválaszthatják a legközelebbi printereket. A nyomtatótulajdonosok csatlakozhatnak, és pénzt is kereshetnek mások rendelkezésére bocsátott gépeikkel.

Mivel az utóbbi hat hónap folyamán rengeteg 3D nyomtatással kapcsolatos információt dolgoztak fel, és a világon regisztrált gépek több mint 1,5 százaléka a 3D Hubshoz kapcsolódik, a kezdeményezés vezetői elhatározták, hogy ezen információk alapján rövid havi összefoglalókat készítenek a szakterület jelenállásáról, trendekről. A novemberi anyagban gyártók és gépek eloszlását, nyomtatók kontinensenkénti számát, színek és nyomtatóanyagok elterjedtségét, a 3D Hubshoz csatlakozott gépek számát, valamint a népszerű nyomtatási „kategóriákat” vizsgálták.

A gyártóknál – a MakerBot felvásárlása miatt – a Stratasys a piacvezető (25,5 százalék), de az open source RepRap (21,9 százalék) és Ultimaker (18,4 százalék) is nagyon jól teljesítenek. A szakterület egyik meghatározó mamutcége, a 3D Systems (10,8 százalék) a negyedik.

3dhubsreport1.jpg

A gépeket illetően: a piacon rengeteg nyomtató található, legtöbbjük FDM-alapú. MakerBotok, az Ultimaker 1 és RepRap-változatok a meghatározók.

3dhubsreport2.jpg

A kontinensenkénti eloszlást nagyban befolyásolja, hogy a 3D Hubs Európából indult. A legnagyobb példányszámban eladott gépek – az öreg kontinens kivételével – a különféle Replicatorok, Európában viszont toronymagasan vezet az Ultimaker.

3dhubsreport3.jpg

A színeknél a vezető fehéret a kék, a piros és a zöld követi. A paletta folyamatosan bővül – a divat jóvoltából az arany és az ezüst is terjed, a ma még gyerekcipőben járó fanyomtatás pedig sötétebb színek népszerűvé válását vetíti előre.

3dhubsreport4.jpg

A 3D Hubs platform 90 százaléka desktop gép, így cseppet sem meglepő, hogy a nyomtatóanyagok 77 százaléka ABS és PLA.

3dhubsreport5.jpg

A következő ábra tanulsága, hogy a 3D Hubs nem egész hat hónap leforgása alatt a világ legnagyobb elosztott 3D printing platformjává vált.

3dhubsreport6.jpg

Kategóriánként vizsgálva még mindig a prototípuskészítés a legnépszerűbb, de az ilyen-olyan kütyük, telefon-kiegészítők, játékok, ajándék- és divatcikkek a 3D Hubs platformon nyomtatott darabok több mint felét jelentik már.

3dhubsreport7.jpg

Címkék: trendek open source MakerBot Stratasys nyomtatóanyagok 3D Systems RepRap 3D Hubs Ultimaker

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr775619776

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása