HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

A jövő 3D-s építészete

ferenck 2013.09.09. 11:30

A 3D nyomtatás egyik legizgalmasabb alkalmazási területe az építészet. A technológia megváltoztatja a diszciplínát, új anyagokat von be a gyártásba, felgyorsít folyamatokat. A nyomtatók azonban még túl kicsik az ilyen méretben történő munkához, a krónikások eddig inkább csak izgalmas kísérleteket jegyezhettek fel, funkcionális lakótereket annál kevésbé. A prototípusok és tervek viszont izgalmas éveket vetítenek előre, az additív gyártás a hatékonyabb környezetvédelemtől az intelligens otthon koncepció megvalósításáig, majdani űrlakásokig sok területen fog fontos szerepet játszani.

 Kaliforniai erdők, amszterdami csatornák

A fura észak-kaliforniai installáció, a legendás vörösfa-erdők egyikében felhúzott Echoviren kontemplációs tere például természetes és mesterséges építmények párhuzamaira, ember, gép és természet bonyolult kapcsolatrendszerére hívja fel a figyelmet.

epit1.jpg

A londoni Softkill Design Protohouse-a az első 3D nyomtatott ház prototípusa. A holland KamerMaker a nyílt forráskódú mobilgyártásra összpontosít. Most egy 2014-re tervezett kanálisház „építőkockáin” dolgoznak.

epit3.jpg

Az Oakland-székhelyű Emerging Objects környezeti objektumoktól (dísztárgyak, szobrok stb.) jutott el a nagyobb léptékű tervezéshez: épületekhez, épületrészekhez. Újrahasznosítható, az adott helyre jellemző anyagokban (sóban, fában, cementben stb.) gondolkoznak.

Neri Oxman, az MIT Médialaboratóriumának kutatója a digitális design- és gyártástechnológiákat anyag és környezet közti közvetítőkként fogja fel. Betonban és polimerben gondolkozik, a beton porózusságát, a polimer rugalmasságát próbálja a jelenlegi gépeknél gyorsabb, intelligensebb, nagyobb mozgási szabadsággal rendelkező (a „fenntartható gyártás” legjárhatóbb útjának tekintett) 3D-s nyomtatással, robotkarokra helyezett nyomtatófejekkel megváltoztatni.

Holdon, Marson, világűrben

Enrico Dini D-Shape nyomtatója a többi 3D-s printernél nagyobb, bonyolultabb, kifinomultabb szerkezeteket képes előállítani: a hatméternyi tömbök elvileg katedrálisokhoz, posztmodern konstrukciókhoz, szinte bármihez, akár marsbéli épületekhez is használhatók. Jelenleg New York pusztuló vízparti épületein dolgoznak, de Janjaap Ruijssenaars Möbius-szalagszerű Landscape House-ához szintén a D-Shape szolgáltatásait tervezik igénybe venni.

epit2.jpg

A dél-kaliforniai Contour Crafting az anyagot zsaluzás helyett egymásra rétegező, teljes szerkezeteket és komponenseket egyaránt előállító robotikus rendszere egyelőre cementből kihozható különféle formákkal kísérletezik. A gyors nyomtatás végtermékei elvileg különböző tervrajzok alapján készített önálló épületek, de lakóparkok is lehetnek; mindegyikben elektromos, vízvezeték- és szellőzőrendszerrel. Dinihez hasonlóan a hardver fejlesztője, Behrokh Khoshnevis is kilépne a Földről – munkatársaival a CC egyik lehetséges alkalmazásaként hold- és marsbeli, az ottani viszonyokra alkalmas szerkezetek, űrkolóniák nyomtatását is tanulmányozzák.

epit4.jpg

A Fosters + Partners az Emerging Objects elképzeléseihez hasonlóan, szintén helyi anyagból építkezne, csakhogy regolitból és a Holdon…

Címkék: művészet építészet innovátorok

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr345499806

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása