HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Bioanyagok nyomtatását tervezi a NASA

ferenck 2013.08.01. 11:30

A NASA – az Innovative Advanced Concepts (NIAC) program első szakaszában elfogadott 12 javaslat egyikeként – ígéretes és támogatandó kutatási területnek tartja bioanyagok, például sejttömbök nyomtatását. A 100 ezer dolláros és kilenchónapos első szakaszban az elméleti alapokat elemzik. Ha a megvalósíthatósági tanulmányt elfogadják, kétéves, 500 ezer dollárral jutalmazott kutatási periódus következik.

nasa_1.jpg

Ugyan sok biológiai anyag (fa, selyem stb.) rendelkezik printeléshez is hasznos tulajdonságokkal, az előállítási, gyártási és feldolgozási korlátok miatt egyelőre azonban nem felelnek meg az űrbeli, űrrel kapcsolatos alkalmazások követelményeinek.

A természetben a sejtek bonyolult biológiai anyagok mikroszintű „gyártására” specializálódtak. Kutatók ezt az adottságukat akarják a szintetikus biológiával és az additív gyártással összekombinálni valahogy. Specifikált 3D mintázatban különféle anyagokat kiválasztó, biológiailag gondosan megtervezett sejttömb-szerkezetek gyártása a cél. Ezekből a korábban gyártásra alkalmatlan összetevőket is tartalmazó anyagokból például égitestek külső kőzettörmelék-rétegével, a regolittal keverve akár idegen bolygókon is szinte bármit, szerves, szervetlen és szerves-szervetlen kompozitokat egyaránt el lehetne készíteni – élelmiszereket, emberi szöveteket stb.

Címkék: űrkutatás NASA bioanyagok

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr855435785

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása