HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

A 3D nyomtatás nem veszélyezteti a szellemi tulajdonjogokat

ferenck 2013.04.19. 08:30

A 3D nyomtatás nem veszélyezteti a szellemi tulajdonjogokat

 

A jelentős változásokat hozó többi csúcstechnológiához hasonlóan, a 3D nyomtatással kapcsolatban is gyakran felmerül a szellemi tulajdonjog problémája. Ne legyenek kételyeink: a jövőben még sűrűbben fogjuk hallani ugyanazokat a kérdéseket. De tényleg jobban veszélyezteti a 3D nyomtatás a szellemi tulajdont, mint más infokommunikációs és gyártómegoldások?

Megoszlanak a vélemények, pro és kontra hallhatók érvek. Egyesek teljesen új szabályozást vezetnének be, mások szerint felesleges, mert a jelenlegi is jól működik. Michael Weinberg, az internet nyitottságának megőrzéséért és az információhoz való szabad hozzáférésért küzdő Washington-székhelyű szervezet, a Public Knowledge alelnöke az utóbbiak közé tartozik. Idén publikált tanulmányában (What’s the Deal with Copyright and 3D Printing?) a filmek, zenék, újságcikkek stb. otthoni létrehozására és reprodukciójára lehetőséget adó számítógéppel von párhuzamot. A 3D nyomtatás még nem terjedt el annyira, hogy tömeges méretben beszélhetnénk hasonló jelenségről, viszont a technológia gyors fejlődésével csak idő kérdése a nagy áttörés.

copyright3.jpg

Weinberg egy 2012 októberében szabadalmaztatott, a szellemi javakkal való kalózkodást megelőző másolatkezelő rendszerre hivatkozik. Lényege: mielőtt a printer létrehozna egy tárgyat, a rendszer ellenőrzi, hogy engedélyezett-e a tervfájl nyomtatása. Eddig bevált, és ha működik, miért kellene szigorítani rajta? – teszi fel a kérdést a főként új technológiák copyright kérdéseivel foglalkozó kutató.

copyright1.jpg

A 3D nyomtatás és modellezés terjedésével, a fogyasztó designerré válásával párhuzamosan egyre több személy és cég gondolja majd, hogy övé az adott tervrajz, tárgy szellemi tulajdonjoga, és ebből az alapvetésből kiindulva, kérelmezni fogja eltávolításukat más honlapokról. Csakhogy – ellentétben a modern zenék, filmek, képek nagy részével – kevés fizikai tárgy „védett.” A weblap jobban teszi, ha eltávolítás helyett utánanéz, hogy jogos-e egyáltalán az igény.

copyright2.jpg

Weinberg szerint ugyanaz fog történni, mint a zeneletöltéseknél: az áresés hatására egyre többen fizetnek a nyomtatható tárgyakért, miközben az ingyenes modell is fennmarad. Az innovációt nem fenyegeti veszély, az alkotói közösségek eleve „etikai kódexekkel” működnek, azaz túlszabályozásra egyelőre nincs semmi ok.

Címkék: szabályozás jogvédelem

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr95214138

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása