HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

A 3D nyomtatás közeljövője a Gartner szerint

ferenck 2013.03.29. 08:30

Ideje, hogy a vállalatok elkezdjenek kísérletezni a 3D nyomtatással, a hagyományos terméktervezést és prototípuskészítést nemcsak átalakító, de új terméktípusokat és piacokat is eredményező, a gyártást számos iparágban drasztikusan átalakító és demokratizáló (diszruptív) technológiával – olvassuk a Gartner legfrissebb előrejelzésében.

 Speciális kioszkok és teherautók

A vezető információtechnológiai kutató- és tanácsadócég szerint 2016-ra 2 ezer dollár alá esik a vállalatoknál használt printerek ára. A változások az egyéni felhasználói szinten is érzékelhetők lesznek: speciális kioszkokon és nyomtatóbolt-szerű szolgáltatásokon keresztül egyre többen férünk hozzá a technológiához. Esetleg boltok előtt parkoló teherautókban ismerkedhetünk vele – a teherautóban két-három nyomtató dolgozik, vásárlás előtt leadjuk a rendelést, és miután végeztünk vagy másnap, átvesszük a személyre szabott darabot.

gartner1.jpg

A hozzáférési kör jelentős bővülése kiskereskedők és más érdekeltek számára egyaránt újabb üzleti lehetőségekkel kecsegtet. Bevett gyakorlat lesz a napjainkban kibontakozó tendencia: az eladók gépek mellett szolgáltatásokat is értékesítenek.

 Mainstream?

Pete Basiliere, a Gartner kutatásigazgatója úgy véli, hogy közeleg a 3D nyomtatás mainstreammé válása. A média nagyon érdeklődik, egyre több a tudományos bemutató és a különféle gépeknek, velük készített tárgyaknak szentelt honlap.

A kézzelfogható valóságtól a sci-fiig ívelő tényleges és potenciális alkalmazások köre szintén folyamatosan bővül: gyártási és egészségügyi hasznosulások, személyre szabott termékek mellett távolabbi megoldásokra, űrhajórészekre és aszteroidabányászatra is dolgoztak már ki terveket. A hype paradox módon sokakban kelti azt az érzést, hogy pár évig még várni kell, holott a 3D nyomtatás már a legtöbb vállalat számára megfizethető jelen. A Gartner-elemzés szerint a következő néhány évben nagyon megnő az építészeti, mérnöki, térinformatikai és orvosi alkalmazások iránti kereslet.

gartner2.jpeg

Demokratizáló technológia  

A nyomtatási folyamatot és a nyomtatható matériákat megalapozó anyagtudomány gyors fejlődése, a 3D szkennerek és tervezőprogramok minőségjavulása, valamint az áresés következményeként olcsóbb a gyártás, így egyre több vállalkozás foglalkozhat 3D nyomtatással. A javak és szolgáltatások értékesítését jócskán demokratizáló elektronikus kereskedelem térnyeréséhez hasonló trend bontakozik ki. A piac a szűk kereslettől a széleskörű elfogadottság felé mozdult el.

Basiliere szerint a cégeknek azért kell folyamatosan követni a technológia változását, mert csak így tudják azonosítani a stratégiai előnnyel kecsegtető alkalmazásokat. Emlékeztet arra is, hogy a 3D nyomtatás már eddig is sokat segített szegényebb országokon, válság sújtotta területek újjáépítésében.

Címkék: trendek gazdaság alkalmazások Gartner gyártótechnológiák

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr635178769

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása