HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

A 3D nyomtatás és a Ford T-modell párhuzamai

ferenck 2013.03.27. 08:30

Paul Brody, IBM-alelnök a Siemens globális innováció csúcstalálkozóján a következőt mondta: „exponenciálisan növekszik a Thingiverse, a legnépszerűbb online tervfájl-megosztó közösség közkinccsé tett darabjainak száma.” A technikatörténelem elég egyértelműen bizonyítja, hogy az összes nagy technológiai változás nem lineáris, hanem eladási és teljesítménymutatókban stb. megragadható exponenciális növekedés eredménye. Többek között a Ford T-modelljével és a személyi számítógéppel is ez történt.

ibm1.jpg

A digitális gyártás gyors fejlődésében, a 3D nyomtatás körüli ökoszisztéma kialakulásában és felvirágzásában nyomtatók (és kisebb mértékben szkennerek) mellett a kreativitást ösztönző egyre jobb szoftvereké a kulcsszerep, amit például a Thingiverse oldalra feltöltött fájlok szemléltetnek: a tervek komplexitásban és geometriájukban egyaránt komoly minőségjavulást mutatnak a kezdeti designokhoz képest.

ibm2.jpg

Brody kiemelte, hogy a futószalag bevezetését követően 14 óráról másfélre csökkent a T-modell összeszerelési ideje. Hasonló jelenség érvényesül napjaink legmodernebb 3D modellező programjainál is: lerövidül a tervezési folyamat. Egy lényeges különbséggel: a Ford személyre szabott részek szabvány modulokká alakításával növelte a hatékonyságot, a 3D nyomtatással viszont pont a fordítottja valósul meg. Egyedi, személyes darabok nyomtatása nem kerül többe a szabványrészekénél, azaz a személyre szabás lett a szabvány.

A digitális gyártás jövőjét illetően, Brody három technológiacsoportra, összekapcsolódásukra hívta fel a figyelmet: 3D nyomtatásra, intelligens robotikára, nyílt forráskódú elektronikára. A Kickstarterrel és a Facebookkal a közösségi hálózatok, a crowdsourcing és -funding szintén új lehetőségeket teremtenek. E tényezők, hajtóerők (driverek) együttese több innovációt, terméket és versenyt eredményez.

Címkék: trendek gazdaság Facebook Kickstarter IBM Ford Thingivers

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr765174258

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása