HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

A FabLab koncepció atyja a 3D nyomtatásról

ferenck 2013.03.06. 08:30

Milyen irányba fejlődik, mikorra terjed el széles körben a digitális gyártás, milyen új géptípusok várhatók a közeljövőben? A terület egyik szaktekintélye a közeljövőről beszélt.   

 Neil Gershenfeld az MIT Bitek és Atomok Központjának igazgatója – a kései 1990-es években ezen intézmény falai között találták ki a digitális gyártást forradalmasító, a technológiákhoz való hozzáférést demokratizáló FabLab koncepciót, majd hamarosan meg is alapították az első műhelyt. Ma már 150-nél több működik világszerte; Oslótól Budapestig, Indiától Vancouverig.

star-trek-replicat2.jpg

Gershenfeld a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak nyilatkozott a napokban. A digitális gyártást a 3D nyomtatás mainstreammé válását elhozó következő ipari forradalom kontextusába helyezte. A számítógépek elterjedésével vont párhuzamot, ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy az 1950-es évektől az 1980-as évek közepéig tartó folyamathoz képest sokkal gyorsabbak a mai fejlesztési ciklusok, így az áttöréshez sem kell harminc év.  

A változások egyébként még egyetemesebbek lesznek, és a nyomtatás csak egy részük: „a digitális gyártás adatok átalakítása dolgokká, dolgoké anyagokká. Lehetővé fogja tenni, hogy személyek bármikor, bárhol kézzelfogható tárgyakat készítsenek. A gépek az 1950-es évek óta vannak összekapcsolva az őket vezérlő számítógépekkel. Most jött el a 3D nyomtatók ideje.”

De a 3D nyomtatók is átalakulnak.

star-trek-replicator.jpg

A Bitek és Atomok Központban programozható mikroszámítógépet is tartalmazó, tehát önmagát vezérlő szerszámgépek (CNC), lézeres megoldások, elektronikus összeszerelés és 3D nyomtatás egyetlen, a Star Trek Replikátorára emlékeztető szerkezetbe történő integrálásán dolgoznak. A jelenleg használatban lévő gépek közül a Fabber áll a legközelebb a „mindent egyben” elképzeléshez. Gershenfeld szerint nagyjából húsz évet kell még várni e gépek széleskörű használatára.

Címkék: trendek fablab innovátorok gyártótechnológiák

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr385118343

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása