HTML

Legyél Te is Szakértő!

Minden hírlevél feliratkozónknak egy 50 oldalas 3D nyomtatás kisokost és 3D Akadémia kedvezményt adunk ajándékba!

 

 

3D TECH WORSKHOPOK

Vegyél részt a 3D Akadémia képzésein és szerezz átfogó tudást a 3D technológiák jelenéről és jövőjéről!

3D nyomtatás, modellezés és szkennelés tanfolyamok a 3D Akadémián.

FRE3DEE a Facebookon

Rodney Brooks a 3D nyomtatásról

ferenck 2013.02.19. 08:30

Rodney Brooks, az MIT Mesterséges Intelligencia Laboratóriumában az 1990-es évek elejétől, a labor vezetőjeként forradalmasította a robotikát. Állatokról mintázott gépeit új elképzelések alapján építette, működésükben a tanulás játszotta a főszerepet. A biológiai elvek számítástudománybeli alkalmazása későbbi munkáit is meghatározta. Az általa alapított iRobot gyártja a Roomba porszívót, jelenleg pedig a Rethink Robotics igazgatójaként ipari robotok hasznosításával foglalkozik. A jövőre vonatkozó elképzeléseiben a 3D nyomtatás is fontos szerephez jut.

 A Rethink Robotics műhelyében újragondolják a robotikát, úgy vélik, hogy a gyártás összes területének – mérettől és technológiai gyakorlattól függetlenül – egyformán profitálnia kellene az ipari robotokból. Elérhető árak, biztonságos együttműködés a humán munkaerővel, költséghatékony automatizáció, folyamatos tanulás a követendő irányelvek. De ezeknél is fontosabb, hogy a robotok növeljék az Egyesült Államok gyártóiparának hatékonyságát, illetve (a ma bevett outsourcing gyakorlatával ellentétben) a fontos ipari tevékenységek és a hozzájuk kapcsolódó munkahelyek maradjanak otthon, vagy térjenek vissza Amerikába.

rodbrooks.jpg

Ebben a folyamatban Brooks (akárcsak Barack Obama elnök) a robotika mellett a 3D nyomtatásnak is nagy jövőt jósol. Úgy véli, ez a két technológia fordíthatja meg az eddigi trendeket, versenyezhet a külföldi – különösen kínai, valamint fejlődő országokbeli – olcsó munkaerővel.

„Alkalmazásuk eredményeként az amerikai gyártók és dolgozók világviszonylatban is sokkal versenyképesebbek lesznek” – prognosztizál.

Az alacsony munkaköltségen és tömegtermelésen alapuló modern globális gyártásban a feltaláló és a tervező közvetlenül nem vesz részt elképzelései megvalósításában, termékké válásukban. Viszont – így Brooks – mindez megváltozik, ha rendelkezésére állnak a tervezéshez, a nyomtatáshoz és az összeszereléshez szükséges eszközök. A robotika és a 3D nyomtatás fejlődése – desktop sztereolitográfia gépek, megfelelő CAD programok stb. – ebbe az irányba mutat. A közeljövő tervezője az előállítási folyamat összes fázisában részt vehet.

Címkék: trendek tudomány robot gyártótechnológiák

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://freedee.blog.hu/api/trackback/id/tr785087419

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása